Lär dig handla klimatvänligt

Inte så lätt att välja rätt i butikernas hyllor Skeppsbruten på ett stormigt hav. Så känns det att försöka handla klimatvänligt i matbutiken. LÄS HÄR HUR DU SKA GÖRA!

Läs även andra bloggar om: miljö, environment, klimat, klimatet, klimathotet

Svensken tar semester – från miljötänkandet

Klimatfrågan får ingen hög prioritet när svensken planerar sin semester. Miljöaspekten kommer på sista plats när det gällde beslut om resmål, väder, boende och pris. Det viktigaste för semesterfirande svenskar är att få tillbringa tid med familjen och komma bort från vardagens måsten. Då får miljön stå tillbaka. Studien är färdig i slutet av nästa år.
Vad tycker du?


Läs även andra bloggar om: miljö, environment, klimat, klimatet, klimathotet


Stöd världsnaturfonden med 20 kr

Östersjön – det döda havet
Sju av de tio största döda havsbottnarna i världen finns i Östersjön. Totala ytan död Östersjö-botten: 42 000 kvadratkilometer. Det visar forskningsresultat som Världsnaturfonden presenterar i dag.

– Det är en mycket akut kris och det krävs kraftfulla insatser, säger Världsnaturfondens (WWF) generalsekreterare Lasse Gustavsson till Rapport.

Sveriges totala yta är 449 964 kvadratkilometer, enligt siffror från Lantmäteriet. Det är att jämföras med ytan av döda bottnar i Östersjön som nu totalt uppgår till cirka 42 000 kvadratkilometer, enligt SvD och havet.nu. Det motsvarar cirka en tiondel av Sveriges yta, eller hela Danmark. Alger och utsläpp

Övergödning är orsaken till problemet. Den får bland annat alger att frodas. Algerna sjunker sedan till botten där de bryts ner av bakterier som då i sin process förbrukar mängder av syre, varvid bottendöden uppstår.

Enligt Rapport är jordbruket det som främst skapar övergödningen med sina utsläpp av kväve och fosfor. Nu vill WWF minska utsläppen i Östersjön.

– Det enda sättet att stoppa utvecklingen är att drastiskt skära ner utsläppen i Östersjön, säger Lasse Gustavsson till Rapport.

Även avlopp, industrier och utsläpp från transport och energisektorn bidrar till övergödningen av Östersjön.

Mycket förorenat
Ulla-Britta Fallenius, direktör på Naturvårdsverkets internationella sekretariat, är inte förvånad över att sju av de tio största döda bottnarna i världshaven finns i Östersjön.

– Jag kan tänka mig att det stämmer. Östersjön är ett av de mest förorenade haven i världen, säger hon till SvD.

I dag startar Världsnaturfonden en kampanj för att stoppa övergödningen av östersjön. De som stödjer kampanjen uppmanas att fästa en blå-grön vimpel på till exempel jackan eller båten. Gå in på länken nedan och köp rockvimplen och stöd Världsnaturfondens jobb för ett friskare Östersjön.

http://www.wwf.se/vrt-arbete/hav-kust/stersjprogrammet/1179456-bestall-ostersjovimpeln-har


Kunde inte låta bli..................

Hittade OCH beställde småborden Amazonas idag. :) De är av metall och passar perfekt på min tak-terass i sommar. Det var tydligen flygbilder av regnskogen som gav designern idén till de små borden som säljs i grupp om 3.

För varje Amazonas-set som säljs går 90 kr till att köpa mer skogsareal i Amazonas. Se mer om detta spännande projekt på http://www.barnens-regnskog.net/.

Underbart tänkt!!!
        
Borden kan man hitta på http://www.offecct.se

Kram på er!

Hur ser ditt fotavtryck ut?

Hittade en intressant tjänst på WWF´s websida idag.

Man kan se hur ens eget levnadssätt påverkar miljön och vad för ekologiskt fotavtryck man har.
Hur stort är det och var i världen sätts det mest beroende hur man lever och handlar.

Mycket tänkvärt!

http://www.wwf.se/vrt-arbete/ekologiska-fotavtryck/1127697-ekologiska-fotavtryck-startsida

Kram på er.

Inte bara miljöbilar nu även miljöbåtar

Nu kommer den klimatvänliga båten, nedan ser ni världens första hybridbåt - med både el- och dieselmotor.

Hybridbilen är redan etablerad som ett modernt och bränslesnålt alternativ till den bensindrivna bilen. Men i semestertider är det många som lämnar bilen hemma för att ge sig ut på havet.

Nu lanserar den österrikiska båttillverkaren Frauscher världens första yacht med hybridmotor. I samarbete med Steyr Motors har Frauscher kombinerat fart – med klimatvänlighet.

Men den 5,6 meter långa hybridbåten är dock inte billig. Den kostar från cirka 900 000 SEK och uppåt. Vill man vara klimatvänlig på sjön i sommar finns det dock betydligt billigare och enklare sätt. Ett bra tips är att köra i låg fart.

HEJA SVERIGE IKVÄLL!!!!


Varför skulle koldioxid vara skadligt?

Hej hej mina kära läsare? Har haft väldiga problem med min uppkoppling så jag har tyvärr inte kunnat skriva på ett tag, men nu ska det vara åtgärdat.

Läste idag att tidigare Sandvikchefen Per-Olof Eriksson tycker att det är varken realistiskt eller nödvändigt att minska koldioxidutsläppen. Mer koldioxid gynnar tvärtom livsmedelsförsörjningen. Vi kan bränna så mycket olja vi vill utan att orsaka skadlig uppvärmning. Fokusera i stället på de verkliga och växande miljöproblemen i den snabbt växande nya världen, tycker han. Koldioxid är livets gas, oundgänglig för allt liv på jorden. Kan verkligen klimatet vara hotat av livets gas? Och är det meningsfullt eller ens möjligt att försöka styra klimatet?

Vad tycker ni om hans resonemang?

RSS 2.0