Spara energi

Vi måste använda mindre energi för uppvärmning, nedkylning, tillverkning och transporter. Energin måste "tas fram" på ett miljövänligare sätt, men även när detta lyckas kommer vi med all sannolikhet inte kunna använda lika mycket energi som idag.

Detta kan du göra:


Köp renare el
El från förnybara källor är mer miljövänligt och långsiktigt hållbar än den som kommer från fossila bränslen eller kärnkraft. Nu finns miljömärkt el så valet har förenklats för oss konsumenter, dessutom kan även den som bor i lägenhet numera välja elleverantör och därmed ställa miljökrav. Svenska Naturskyddsföreningen miljömärker el, se www.snf.se.

Välj ett bättre energialternativ
I eget hus: se till att värmen och varmvattnet i huset kommer från fjärrvärmenätet eller att du byter ut oljeeldningen mot förnybart alternativ, kanske pellets eller ved, bergvärme med miljömärkt el eller komplettera med solpaneler. Oljeeldningens tid är tveklöst över.

Regeringen föredrar el framför etanol

Hej på er! Fasen nu har klockan blivit mycket igen, tiden springer lätt iväg när man sitter uppe vid datorn. Läste idag att regeringen byter strategi för miljöbilar. Nu är budskapet att el är bättre än etanol. Den som köper en elbil föreslås få 20.000 kronor i stöd jämfört med 10.000 för andra miljöbilar.

image49

En mycket läcker elbil!

Ät insekter - för miljön

Hallå, då var det snart redan onsdag bara en halvtimme kvar för att vara exakt. Läste en ganska intressatn men konstig artikel idag om att man skulle äta insekter för miljön, låter inte så himla inbjudande precis.

Man skrev att insekter kan bli framtidens föda, de är miljövänliga att föda upp och rika på protein, mineraler och vitaminer. För västerlänningar kan insekter verka aningen osmakliga men i Afrika, Amerika och Asien är särskilt larver en delikatess på tallriken.

Kanske värt att testa eller vad tycker du?

image48

Rekord för miljöbilar

Hej på er! Hoppas helgen har varit bra. Måndag här igen och man är tillbaka på jobbet och sliter som aldrig förr, eller inte =). Läste precis en rolig nyhet angående miljöbilar:

Mer än var fjärde ny bil som såldes i april var en miljöbil. Försäljningen slog rekord och totalt såldes 7.762 nya miljöbilar förra månaden.

Detta kanske blir årets miljöbil 2008 =)

image47

Ha det så bra!

Charlotte Perrelli

Återigen blev jag förvånad och överraskad av hur det röstades och hur bidragen placerade sig i Schlager-EM.
Tänk att vi tycker så olika om musik, eller om det bara är kompisröstandet som ger utslag. Rätt värdelös tävling isåfall. Då blir det mest en röstningstävling där man ser vilket land som får mest röster från sina grannar.................................KNÄPPT är ordet!

Kanske bättre att försöka göra något för planeten nästa år och skicka ett bidrag som har stark miljöprofil:

 • En text på engelska som berättar och inspirerar till miljöarbete.
 • Sveriges delegation väljer kläder, mat och transporter som är "klimatsmarta".
 • All inkomst från försäljning av schlager-bidraget och den efterföljande "Miljö-skivan" går till ett miljöprojekt.

Kram på er och fortsatt trevlig helg! ;o)


Stress stress stress!

Hej på er, underbart med fredag. Skänt med helg nu när det är så fint väder, hoppas det håller i sig hela helgen bara.

Hörde en ganska intressant debatt på nyhetsmorgon idag. Det var att både vi människor och klimatet/planeten är sönderstressade. Vi människor lever ett sådant hektiskt liv idag jämfört med förr i tiden. Man ska hinna med så mycket på så lite tid som möjligt. Detta levende medför även att inte bara vi människor får ta stryk utan även vår planet. Tyckte detta var en bra diskussion och tycker även det ligger en viss sanning i det, eller?

Lite roligt vetande:
Att blogga är bra för hälsan ? nu hävdar amerikanska forskare att cancerpatienter som skriver av sig repar sig snabbare än andra.

Ha en underbar fredgaskväll allihop!

Bättre miljö - fetare plånbok

Med några enkla förändringar kan du förbättra din hemmiljö och dessutom spara pengar.
 • minska värmen 1-2°C inomhus om möjligt.
 • se till att köpa de mest energisnåla tvätt- och diskmaskinerna när det är dags att byta.
 • släck lamporna i tomma rum och låt inte TV, video och stereo stå på stand by-läge. Omkring 20 procent av hushållens el (ej elvärme) går till att hålla apparater på stand-by!
 • laga mat energieffektivt. Använd alltid lock när du kokar upp maten, använd mikron för små portioner, försök laga till fler saker samtidigt i ugnen. Se till att kastrullerna är lika stora eller större än plattorna, aldrig mindre och kolla att kastrullerna är plana under.

Boomerang kör ekologiskt

God morgon på er! Hoppas ni har haft en underbar helg och start på veckan! Själv har veckan startat bra, jobbade till och med lite i helgen. Så man är lite trött men det brukar gå över i mitten av veckan. Min väninna tipsade mig om en nyhet idag när det gäller ekologiska kläder. Klädmärket Boomerang ska börja med ekologiska barnkläder, riktigt skoj för alla barnfamiljer för dom gör verkligen snygga kläder, roligt att dom följer miljötrenden. Kollektionen ska heta Junior. En barnkollektion som ska kunna återvinnas och säljas flera gånger för att till slut bidra till materialet i trasmattor och lapptäcken.

Tanken är att man ska kunna lämna in ett slitet och utväxt plagg och då få rabatt på ett nytt. Det gamla plagget ska sedan fräschas upp och säljas igen, till reducerat pris. Rolig idé! Eller vad tycker ni?

Ekologiska barnkläder blir allt mer populära. Under de senaste åren har marknaden formligen exploderat och verkar inte mattas av.

Ha nu en underbar dag allihop!

image46

Miljömärkning, sopsortering mm.

Tycker jag har hyfsad koll på miljömärkning av varor och hur man sopsorterar.

Tog ändå och repeterade i söndags och upptäckte att det fanns en hel del ny information.
Eller så hade jag bara glömt en massa i all stress!

Ta chansen du också att bättra på dina kunskaper genom länken nedan!

http://www.miljo.konsumentverket.se/mallar/sv/Forstasida_lista1.asp?lngCategoryId=517

Kram Kram!

Klimatuppropet!

Hej på er!

Ni har väl sett att Naturskyddsföreningen tillsammans med Svenska Kyrkan och FN-förbundet startat "Klimatuppropet"?!

De ska gemensamt bilda opinion, samla in namnunderskrifter och anordna aktiviteter runt om i landet.

Namnunderskrifterna ska lämnas över till statsminister Fredrik Reinfeldt. Uppropet kan stödjas både av personer och organisationer, företag, kommuner och andra grupper.

De vill genom detta upprop ge stöd och mod till våra politiker att ta ansvar för vår gemensamma framtid.

Läs mer på http://www.naturskyddsforeningen.se/natur-och-miljo/klimat/vart-klimatarbete/klimatuppropet/

Kram på er!


27 kronor för en liter bensin

Hej på er! Äntligen fredag helt underbart med helg!

Hörde idag på morgonnyherna att om Sverige skall klara EUs koldioxidmål (minskning med 20%) så måste bensinpriset mer än fördubblas fram till 2020. Bland annat måste koldioxidskatten höjas kraftigt och bli upp till fyra gånger högre än i dag. Gör man inte detta så anser dom attbilåkandet och utsläppen bara kommer att fortsätta öka .

Var går er smärtgräns för att ställa bilen??

image44

Folk vill både ha mode och miljö

I år ska Lindex producera en miljon ekologiska plagg. Att tänka resurssnålt och miljövänligt går hand i hand med prisvärt mode, säger Lindex informationschefen Sara Carlsson.

Deras affärsidé är att erbjuda inspirerande och prisvärt mode, hand i hand med att ta ansvar för miljön och vår omvärld. Lindex har satt flera olika miljömål för sin verksamhet exempelvis minskat på flygfrakter och elförbrukning.

Att sälja ekologiska plagg är en konkurrensfördel. Många kunder vill både ha mode och miljö, och erbjuder man rätt ekologisk produkt säljer den jättebra. Lindex har satt som mål att producera en miljon ekologiska plagg i år.

image43

Avskogningen minskar

Hej på er!
Världens skogar minskar i snitt med 20 000 hektar per dag. Men takten har under senare år bromsats upp. Efter århundraden av avskogning har flera regioner vänt utvecklingen och visar nu en ökning av sina skogsarealer.

Anledningen till att avskogningen har minskat är att 100 länder har etablerat nationella planer för skogshantering.

Globalt sett täcker skogen strax under 4 miljarder hektar, ungefär 30 procent av världens landyta. Finland och Sverige är Europas skogrikaste länder. Minst skog har Irland och Island.

Ha en bra kväll!

image42

Alla tidningar ger upphov till växthusgaser.

I snitt orsakar en europeisk tidningsläsare utsläpp motsvarande 27 kilogram CO2-ekvivalenter per år. I Sverige något mindre, bara knappt 20, eftersom vi har en högre andel vattenkraft. Det visar en studie från KTH. Det är pappersproduktionen, tryckningen och distributionen som står för merparten av koldioxidutsläppen. Utsläppen från det redaktionella arbetet och från transporterna från pappersbrukstryckeri, är försumbara.

Jorden runt på biodiesel

Läste en riktigt cool nyhet idag om en båt som hade åkt jorden runt på biodiesel. Båten ser ut som ett rymdskepp. Den är en unik 78-fots (23.75 meter) trimaran byggd i kolfiber.

Rekordförsöket jorden runt ställer stora krav på besättning, båt och utrustning eftersom Earthrace har en toppfart på 40 knop.

Läs mer på: http://www.hamnen.se/content/view/5188/1/


image35

Så är du miljö- och klimatsmart i valet av trädgårdsmöbler!

När du köper trädgårdsmöbler kan du mycket väl orsaka avverkning av regn­skog, större påverkan på klimatet och minskad biologisk mångfald. Därför presenterar Naturskyddsföreningen några tips för alla som ska köpa träd­gårds­möbler.

Avverkningen av regnskogen förstör en unik naturmiljö för alltid. En mängd arter - växter och djur - utrotas. Lokal- och ursprungsbefolkning mister sin traditionella försörjning. Dessutom bidrar avskogningen till att halten växthusgaser som påverkar klimatet negativt ökar eftersom träd och växtlighet binder koldioxid.
FSC - Forest Stewardship Council - är en internationell organisation som ställer krav på skogsbruket utifrån ekologiskt, socialt och ekonomiskt perspektiv. Att trädgårdsmöbler och andra träprodukter är märkta med FSC-loggan innebär att skogsråvaran kommer från skogsbruk som ska uppfylla FSC:s krav. Även stora delar av svenskt skogsbruk granskas av FSC.


Så därför:

 • Köp i första hand FSC-märkta möbler av icke tropiskt ursprung. Det finns idag nya miljöanpassade behandlingsmetoder som gör svenska träslag lika bra som tropiskt trä. Dessutom minskar transporterna om man köper svenskt vilket påverkar klimatet mindre. En svensk möbeltillverkare är dessutom Svanen-märkt.
 • Det finns idag ett mindre urval FSC-märkta trädgårdsmöbler av tropiskt trä som kommer från kontrollerade plantageodlingar. Det kan handla om akacia eller teak.
 • Låt dig inte luras av andra luddiga "märkningar". Ibland kan en etikett med "miljöinformation" avse att råvaran kommer från bärkraftiga skogsbruk, eller "statscertifikat" eller att produkten "nästan" är eller "är på väg" att bli FSC-certifierad. Det förekommer också andra påstådda märkningar som inte går att lita på.
 • Akut hotade trädarter är Afrormosia, Cedro (Cedar), Ebenholts, Kapur, Keruning, Lapacho, Meranti och Zebrano. Påtala detta för de handlare som säljer möbler eller andra träprodukter gjorda av dessa träslag!

Källa: Naturskyddsföreningen


Förvara frukt och grönt.

Äntligen är årets underbaraste årstid här!

Förmodligen finns det fler än jag som frossar extra mycket i frukt och grönt nu. Men nu är det varmt och allt mognar eller till och med ruttnar alldeles för snabbt här hemma. Jag hittade ett bra tips på nätet jag vill dela med mig av!

Förvara grönsaker och rotfrukter så här:

Aubergine. Lägg den svalt, men aldrig kallare än +8º. Annars får den lätt köldskador i form av bruna fläckar på skalet. Förvara den gärna också i en plastpåse, eftersom den är känslig för uttorkning.

Avokado. Omogen avokado eftermognar i rumstemperatur eller en stund i solen. Extra snabbt går det om du lägger den tillsammans med tomater eller äpplen. Om avokadon är mogen, förvara den i svalskåp och ät upp den så snart som möjligt. Avokado får lätt kylskador. Fruktköttet blir då brunfärgat eller förblir hårt.

Broccoli. Trivs bäst i kylskåp och helst i en plastpåse, eftersom den är känslig för uttorkning. Gör gärna lufthål i påsen så att det inte blir kondens.

Champinjoner. Lägg champinjonerna i en papperspåse redan när du köper dem och förvara påsen i kylen. Då undviker du att de blir "svampiga".

Chilipeppar. Förvara i kyl- eller svalskåp (inte under +8º) i plastpåse.

Endivsallat. För att bladen ska hålla sig bleka, förvara sallaten mörkt, gärna i en jordkällare. Kylskåpstemperatur är bäst.

Fänkål. Förvara i plastpåse i kylskåpet. Om blasten torkar, skär bort den översta delen.

Gurka. Gurka trivs bäst i svalskåp (inte under -+7º). I kallare temperatur blir den lätt vattnig. Låt förpackad gurka ha kvar sitt plasthölje så att den skyddas mot uttorkning och mekaniska skador. Lägg den annars i plastpåse, eftersom den lätt skrumpnar vid uttorkning.

Jordärtskocka. Om du har en jordkällare, förvara skockorna där. Annars i kylskåp och i plastpåse. Tvätta dem däremot inte förrän du ska anrätta dem.

Kål (blomkål, vitkål, brysselkål och grönkål). Förvara i plastpåse i kylskåpet.

Lök med blast. Lägg den i papperspåse i kylskåpet. Om du inte ska använda blasten, ta bort den. Annars tar den näring från löken. Färsk lök har kortare hållbarhet än torr lök.

Torr lök. Förvara torrt och helst kallt. Håller sig då upp till en månad. Om du inte har något passande utrymme och bara ska förvara den under kort tid, låt den ligga framme i rumstemperatur. I kylskåp blir den lätt fuktig.

Majskolvar. Förvara kolvarna i kylskåp. Om de förvaras i rumstemperatur, får de en något sötaktig smak. Låt gärna täckbladen sitta kvar. Då förlängs hållbarheten.

Morötter. Ta bort blasten och lägg morötterna i en plastpåse i kylskåpet. Skär av blasten, eftersom den tar näring från moroten.

Paprika. Lägg paprika i svalskåp eller annat svalt utrymme, eftersom den är känslig för kyla. En plastpåse skyddar mot uttorkning. Alstrar etylen.

Pepparrot. Förvara pepparroten i kylskåp. Du kan också frysa in den hel och sedan ta ut den och riva efter behov.

Potatis. Potatis ska lagras mörkt och svalt, dock inte för kallt. En jordkällare är det allra bästa. Låt potatisen annars vara kvar i sin papperspåse och förvara den i kylskåpet. Om temperaturen går under +2º blir den vattnig och får en sötaktig smak. Om potatisen lagras ljust, bildas det giftiga ämnet solanin. Att potatisen har gröna fläckar är ett tecken på att det bildats solanin.

Purjolök. Förvara i plastpåse i kylskåp. Plocka bort de yttersta bladen om de är skadade.

Rabarber. Ta bort bladen och lägg stjälkarna i en pappers- eller plastpåse i kylen.

Rädisor. Ta bort blasten och förvara i plastpåse i kylskåpet. Blasten går bra att blanda i sallader.

Rödbetor. Ta bort blasten och förvara i plastpåse i kylskåpet. Blasten är god att t.ex. hacka och blanda i pyttipanna.

Sallat. Förvara i kylskåp i plastpåse.

Sockerärter. Lägg ärterna i en plastpåse i kylskåpet. Anrätta dem så fort som möjligt.

Squash (zucchini). Förvara i plastpåse i svalskåp (lägst +7º).

Tomater. Låt omogna tomater eftermogna i rumstemperatur.
Lägg mogna tomater i svalskåp (lägst +11º) och helst i en papperspåse. Alstarar etylen. Ta gärna fram dem en stund innan de ska ätas så att de inte är kylskåpskalla. Då är de godast.

Vitlök. Bör förvaras torrt och kallt. Om du inte har något passande utrymme och bara ska förvara löken under en kortare tid, låt den ligga framme i rumstemperatur. En vitlöksfläta att hänga på väggen är dekorativt. Löken kan dock torka om den får hänga för länge.

Kallt vatten fräschar upp slokande sallat
Fräscha upp sallat som slokar genom att lägga den i kallt vatten en stund. Gräslök och rädisor kan fräschas upp på samma sätt. Skala rotfrukter som blivit lite mjuka och lägg dem i kallt vatten.

Förvara frukt och bär så här:
Apelsin. Förvara i kylskåp. Behöver ingen plastpåse som skydd mot uttorkning.

Aprikos. Håller sig bäst i plastpåse i kylskåp.

Banan. Låt bananerna ligga framme i rumstemperatur och eftermogna. I kylskåpet blir de lätt missfärgade i skalet och fruktköttet förblir hårt.

Citron. Förvara mogna citroner i svalskåp (inte lägre än +11º). Fruktköttet kan annars bli missfärgat och torrt. Behöver ingen plastpåse som skydd mot uttorkning. Låt omogna citroner eftermogna i rumstemperatur.

Clementin. Förvara i kylskåp, helst i plastpåse, eftersom de är känsliga för uttorkning.

Grapefrukt. Förvara i svalskåp (inte lägre än +10º) och gärna i plastpåse.

Jordgubbar. Om du inte äter upp dem genast, ställ dem i kylskåpet över natten.

Kiwi. Lägg kiwin i en plastpåse i kylskåp.

Melon. Förvaras i kyl eller sval (+5 - 9º) och gärna i en plastpåse, eftersom meloner dels är känsliga för uttorkning, dels producerar etylen.

Nektarin. Låt omogna nektariner ligga framme i rumstemperatur och lägg de mogna i kylskåp och gärna i plastpåse. Nektariner är känsliga för uttorkning och producerar dessutom etylen. Mogna nektariner har kort hållbarhet.

Persika. Förvara i kylskåp under kortare perioder. Omogna persikor mognar snabbt i rumstemperatur. Skydda mot uttorkning med plastpåse. Producerar mycket etylen.

Plommon. Låt de omogna mogna i rumstemperatur. Förvara mogna plommon i kylskåp. Bör ätas snabbt, eftersom hållbarheten är kort.

Päron. Förvara i kylskåp i plastpåse. Är känsliga för uttorkning och producerar mycket etylen.

Äpple. Förvara i kylskåp och gärna i plastpåse. Är känsligt för uttorkning (beroende på sort) och alstrar gott om etylen. Om du förvarar stora mängder, går det att förvara dem svalt till exempel på vinden eller i källaren. Se dock till, att temperaturen inte går under 0º, eftersom äpplena då kan få köldskador.

Källa: PrimaVi

Ekologiska viner

Gokväll alla glada! Var idag på systembolaget och inhandlade lite goda saker inför helgen. Helt underbart att sitta ute i det fina vädret och ta ett glas vin på kvällskvisten. Då jag föredrar ekologiska produkter så har jag ett rött och ett vitt ekologiskt odlat vin att rekommendera. I Systembolagets fasta sortiment av idag förekommer 27 ekologiskt odlade viner samtidigt som det finns några i det tillfälliga sortimentet.
 • Ecologica Shiraz rött 59 :-
 • Chilcas Chardonnay 76 :-
image34

Kvinnor bättre på miljötänk

Enligt en undersökning så är kvinnor betydligt duktigare än män på att låta bilen stå. 69 procent av kvinnorna och 55 procent av männen handlar miljömärkt, kvinnorna är även bäst på att låta bilen stå. 38 procent av männen och 45 procent av kvinnorna undviker att köra bil för miljöns skull. När det kommer till källsortering av avfall är man duktigast i Skaraborg 91 procent uppger att de källsorterar, medan Stockholms län är sämst på 49 procent. 60 procent av 40-69 åringarna sopsorterar. Duktigast är man i Dalarna där 72 procent uppger att de källsorterar allt avfall jämfört med 39 procent i Stockholms län.

Indelningen i åldersgrupper visar att 16-24 åringarna är överlägset bäst på att åka kommunalt till och från jobbet. 52 procent i åldersgruppen åker kommunalt medan endast 10 procent av 40-69 åringarna och 26 procent av 25-39 åringarna lämnar bilen hemma.

Hur är ditt miljötänk?

Havsmiljön

Våra hav behöver hjälp! Vid sidan av klimathotet är hälsotillståndet i våra hav den största akuta miljöfrågan. Regeringen ska etablera ett havsmiljöinstitut. Göteborgs universitet får uppdraget att samordna arbetet.

Algblomning, döda havsbottnar, utfiskning och läckage av gifter har skapat en djup oro för vad miljöförstöringen gjort med våra hav.

De planerade satsningarna för en förbättrad havsmiljö innehåller bland annat syresättning av bottnar i skärgården, våtmarksrestaurering och minskning av miljöpåverkan av enskilda avlopp.

Ett mycket bra beslut, havet är en av våra viktigaste källor och man märker själv vilken förändring som har skett sedan man själv var liten. Det är verkligen dags att göra en insats.

Eller vad säger du?

image33

Dags att köpa miljöbil!

Hallå på er! Då var veckan i full gång och måndagen är avklarad och tisdagen är redan här. Helt sanslöst vad tiden flyger iväg, snart är det till och med midsommar. Helt underbart nu i alla fall när solen skiner dagarna långa. Man blir så himla mycket piggare och gladare när det är fint väder och varmt ute. Jag är på jakt efter en ny bil och ska självklart köpa mig en miljöbil. Men det är inte lätt det här med bil för det finns ju så otroligt många att välja på och det är ju ett ganska stort beslut för det är ju inga billiga rackare.

För dig som funderar att byta till miljöbil kommer här ett tips på en bra webbsida: http://www.miljofordon.se/

Detta är en riksomfattande informationstjänst för miljöfordon och -bränslen. Portalen drivs gemensamt och utan vinstintressen av Miljöbilar i Stockholm, Miljöfordon i Göteborg och Gatukontoret i Malmö. Här hittar du allt som är värt att veta om miljöbilar och lite till.

Har du nyligen köpt en miljöbil som du skulle rekommendera?

Ha det nu underbart allihop!

Boom för ekomat

Ekologiskt ökade med 43 procent - trots galopperande matpriser.

Priset på livsmedel stiger snabbt. Men trots dyrare mat väljer svenskarna allt oftare miljövänliga alternativ.

Den ekologiska försäljningen ökar för alla dom stora livsmedelbutikerna som COOP, ICA, Hemköp, etc.

image32

Grilla klimatsmart!

Dags att ta fram grillen? Här kommer 5 tips från Naturskyddsföreningen på hur man grillar miljövänligt och klimatsmart:

1. Använd inte tändvätska.

Tändvätska görs nästan uteslutande av paraffin som är en fossil oljeprodukt. När den förbränns bildas koldioxid som påverkar klimatet. Dessutom kan paraffin vara ett miljögift om det kommer ut i naturen och är mycket giftigt om t.ex. ett barn skulle få i sig det.

Det finns klimatsmarta sätt att tända grillen: använd en eltändare (se till att du har el märkt Bra Miljö-val hemma), tändpapper med stearin som bas istället för paraffin. Det finns också tändvätska gjort på etanol - det påverkar klimatet mindre.

2. Använd inte gasolgrill.

Gasol är en fossil petroleumprodukt som ger utsläpp av koldioxid som påverkar klimatet när den förbränns.

3. Använd inte engångsgrill.

Engångsgrillen innehåller paraffin men den största miljöboven är aluminiumformen där det åtgår mycket energi och fossila utsläpp vid tillverkningen. Om du trots allt använder en engångsgrill. Se till att metall-delar hamnar i metallåtervinningen!

4. Använd FSC och SIS-märkt grillkol.

FSC är en miljömärkning som innebär att skogen sannolikt är bättre skött ur miljösynpunkt. SIS-märkt grillkol innebär att kolet kommer från trä som inte är kemiskt behandlat. Kolla också ursprunget till kolen, välj närproducerat - då har det med stor sannolikhet gått åt mindre utsläpp för transporten.

5. Grilla KRAV-märkta grönsaker och välj mindre bitar av naturbeteskött. 

Köttproduktionen orsakar utsläpp av växthusgaser - både metangas från djurhållningen och lustgas vid tillverkning och användning av konstgödsel för att odla foder. Så ät lite mindre kött och grilla något vegetariskt istället - det är klimatsmart. På sommaren och hösten är det säsong för grönsaker och man får tag på närodlat. När du grillar kött välj, gärna ekologisk kött eller svenskt naturbeteskött som håller landskapet öppet och bidrar till den biologiska mångfalden.

Om du använder aluminiumfolie vid grillningen glöm inte att slänga detta i återvinningen för metallförpackningar!


Klä dig medvetet i ekologiskt

Levi's har kommit med en nya kollektion Levi's Eco. Kollektionen är tillverkade i 100% ekologisk bomull, sydda i ekologiskt klassade fabriker och knapparna bl.a. är gjorda av kokos. Visst vill vi se mer av sånt här?! JA!

image30


Adidas värnar också om miljön och släpper serien Grün Collection där allt på skon (och givetvis kläderna) är ekologiskt och/eller återvinningsbart. Här är ett exempel ur deras nya kollektion.

image31

Ett grönare flyg

En stor bov som har pekats ut många gånger när det gäller miljödebatter är flyget. Utsläppen från flyget ökar i takt med att resandet ökar. Utvecklingen de senaste åren har gjort stora framsteg och bränslebesparingarna har gjort att flygplanen blir allt mer miljövänligare. Sedan 60-talet har utvecklingen gjort att flygets bränsleförbrukning har minskat med 70 procent. Flygbolagen dras ständigt med tankarna att dom kan inte vara miljövänliga så länge planen drivs av fossila bränslen. Man kan nu som resenär bidra till det omfattande arbete som sker kring flyget och dess miljöutsläpp. Genom att betala lite extra på sin resa har man som passagerare möjlighet att kompensera de utsläpp som görs. Dessa pengar går till olika miljöprojekt världen över. Det man också ska tänka på är att flyga charter i de falla det är möjligt istället för reguljärt då dessa inte påverkar miljön lika mycket. Det har inget med själva planet att göra utan att charterflyget har en beläggning på nästan 100 % och reguljärflyget endast 60 procent.

Världens första flygresa gjord med biobränslen har gjorts. Det var entreprenören Richard Branson som lät ett av sina jumboplan provflyga med biobränsle. En av motorerna gick på biosoppa framställd av 150 000 kokosnötter. Bara en av de fyra motorerna drevs med biobränsle, de övriga tre med vanligt flygbränsle. Och endast 20 procent av bränslet i försöksmotorn var biobränsle, resten var flygfotogen.

Så förhoppningsvis så kommer det inom en snar framtid att kunna flyga miljövänligt.

Trend: Ekomat och ekomode

Något man inte tänker på i första hand är att kläder kan vara en miljöbov. Exempelvis jeans är ett giftigtplagg som kräver cirka 100 olika sorters bekämpningsmedel för att framställas. Och till tre t-shirts går det år ett kilo gift och 29000 liter vatten. Men nu är giftfria, ekologiska kläder på gång. Många kända designers har vart den miljövänliga vägen för att framställa framtidens kläder. Kläderna blir lite dyrare i och med detta men det är det klart värt tycker jag. Många stora kedjor har börjat lansera detta och väldigt många barnkläder ligger långt fram som Polarn & Pyret och Lindex.

För mer info om ekologiska kläder:
www.renaklader.org
www.snf.se

När det gäller maten så är en stor del av växthuseffektens ursprung från vår matproduktion. Något man bör tänka på är att hälsa och miljö går hand i hand. Ändrar du dina matvanor så mår både kroppen och miljön bättre. Det man i första hand ska tänka på är att äta ekologiskt och dra ner på köttätandet. Det är alla gånger inte så lätt då jag själv älskar kött men men man kanske kan dra ner på det i alla fall.

Nä.. nu är det dags att slå sig ner i soffan en stund och softa?

image24

Direktreklamen miljöutreds

Läste i dagens media idag att Posten, Svensk Direktreklam mfl skall miljöutreda direktreklamen. Detta för att se hur den påverkar miljön. Man vill bl.a. se hur stor koldioxidutsläppen är.

Denna utredning kommer att pågå under tre års tid och man har döpt projektet till Miljö Direkt.

Ett mycket bra initiativ enligt mig. Skönt att se att fler och fler börjar ha ett miljötänk!

Läs hela artikeln här: Direktreklamen miljöutreds

En annan artikel inom samma kategori: Kappahl klimatkompenserar sin dr

RSS 2.0