Förvara frukt och grönt.

Äntligen är årets underbaraste årstid här!

Förmodligen finns det fler än jag som frossar extra mycket i frukt och grönt nu. Men nu är det varmt och allt mognar eller till och med ruttnar alldeles för snabbt här hemma. Jag hittade ett bra tips på nätet jag vill dela med mig av!

Förvara grönsaker och rotfrukter så här:

Aubergine. Lägg den svalt, men aldrig kallare än +8º. Annars får den lätt köldskador i form av bruna fläckar på skalet. Förvara den gärna också i en plastpåse, eftersom den är känslig för uttorkning.

Avokado. Omogen avokado eftermognar i rumstemperatur eller en stund i solen. Extra snabbt går det om du lägger den tillsammans med tomater eller äpplen. Om avokadon är mogen, förvara den i svalskåp och ät upp den så snart som möjligt. Avokado får lätt kylskador. Fruktköttet blir då brunfärgat eller förblir hårt.

Broccoli. Trivs bäst i kylskåp och helst i en plastpåse, eftersom den är känslig för uttorkning. Gör gärna lufthål i påsen så att det inte blir kondens.

Champinjoner. Lägg champinjonerna i en papperspåse redan när du köper dem och förvara påsen i kylen. Då undviker du att de blir "svampiga".

Chilipeppar. Förvara i kyl- eller svalskåp (inte under +8º) i plastpåse.

Endivsallat. För att bladen ska hålla sig bleka, förvara sallaten mörkt, gärna i en jordkällare. Kylskåpstemperatur är bäst.

Fänkål. Förvara i plastpåse i kylskåpet. Om blasten torkar, skär bort den översta delen.

Gurka. Gurka trivs bäst i svalskåp (inte under -+7º). I kallare temperatur blir den lätt vattnig. Låt förpackad gurka ha kvar sitt plasthölje så att den skyddas mot uttorkning och mekaniska skador. Lägg den annars i plastpåse, eftersom den lätt skrumpnar vid uttorkning.

Jordärtskocka. Om du har en jordkällare, förvara skockorna där. Annars i kylskåp och i plastpåse. Tvätta dem däremot inte förrän du ska anrätta dem.

Kål (blomkål, vitkål, brysselkål och grönkål). Förvara i plastpåse i kylskåpet.

Lök med blast. Lägg den i papperspåse i kylskåpet. Om du inte ska använda blasten, ta bort den. Annars tar den näring från löken. Färsk lök har kortare hållbarhet än torr lök.

Torr lök. Förvara torrt och helst kallt. Håller sig då upp till en månad. Om du inte har något passande utrymme och bara ska förvara den under kort tid, låt den ligga framme i rumstemperatur. I kylskåp blir den lätt fuktig.

Majskolvar. Förvara kolvarna i kylskåp. Om de förvaras i rumstemperatur, får de en något sötaktig smak. Låt gärna täckbladen sitta kvar. Då förlängs hållbarheten.

Morötter. Ta bort blasten och lägg morötterna i en plastpåse i kylskåpet. Skär av blasten, eftersom den tar näring från moroten.

Paprika. Lägg paprika i svalskåp eller annat svalt utrymme, eftersom den är känslig för kyla. En plastpåse skyddar mot uttorkning. Alstrar etylen.

Pepparrot. Förvara pepparroten i kylskåp. Du kan också frysa in den hel och sedan ta ut den och riva efter behov.

Potatis. Potatis ska lagras mörkt och svalt, dock inte för kallt. En jordkällare är det allra bästa. Låt potatisen annars vara kvar i sin papperspåse och förvara den i kylskåpet. Om temperaturen går under +2º blir den vattnig och får en sötaktig smak. Om potatisen lagras ljust, bildas det giftiga ämnet solanin. Att potatisen har gröna fläckar är ett tecken på att det bildats solanin.

Purjolök. Förvara i plastpåse i kylskåp. Plocka bort de yttersta bladen om de är skadade.

Rabarber. Ta bort bladen och lägg stjälkarna i en pappers- eller plastpåse i kylen.

Rädisor. Ta bort blasten och förvara i plastpåse i kylskåpet. Blasten går bra att blanda i sallader.

Rödbetor. Ta bort blasten och förvara i plastpåse i kylskåpet. Blasten är god att t.ex. hacka och blanda i pyttipanna.

Sallat. Förvara i kylskåp i plastpåse.

Sockerärter. Lägg ärterna i en plastpåse i kylskåpet. Anrätta dem så fort som möjligt.

Squash (zucchini). Förvara i plastpåse i svalskåp (lägst +7º).

Tomater. Låt omogna tomater eftermogna i rumstemperatur.
Lägg mogna tomater i svalskåp (lägst +11º) och helst i en papperspåse. Alstarar etylen. Ta gärna fram dem en stund innan de ska ätas så att de inte är kylskåpskalla. Då är de godast.

Vitlök. Bör förvaras torrt och kallt. Om du inte har något passande utrymme och bara ska förvara löken under en kortare tid, låt den ligga framme i rumstemperatur. En vitlöksfläta att hänga på väggen är dekorativt. Löken kan dock torka om den får hänga för länge.

Kallt vatten fräschar upp slokande sallat
Fräscha upp sallat som slokar genom att lägga den i kallt vatten en stund. Gräslök och rädisor kan fräschas upp på samma sätt. Skala rotfrukter som blivit lite mjuka och lägg dem i kallt vatten.

Förvara frukt och bär så här:
Apelsin. Förvara i kylskåp. Behöver ingen plastpåse som skydd mot uttorkning.

Aprikos. Håller sig bäst i plastpåse i kylskåp.

Banan. Låt bananerna ligga framme i rumstemperatur och eftermogna. I kylskåpet blir de lätt missfärgade i skalet och fruktköttet förblir hårt.

Citron. Förvara mogna citroner i svalskåp (inte lägre än +11º). Fruktköttet kan annars bli missfärgat och torrt. Behöver ingen plastpåse som skydd mot uttorkning. Låt omogna citroner eftermogna i rumstemperatur.

Clementin. Förvara i kylskåp, helst i plastpåse, eftersom de är känsliga för uttorkning.

Grapefrukt. Förvara i svalskåp (inte lägre än +10º) och gärna i plastpåse.

Jordgubbar. Om du inte äter upp dem genast, ställ dem i kylskåpet över natten.

Kiwi. Lägg kiwin i en plastpåse i kylskåp.

Melon. Förvaras i kyl eller sval (+5 - 9º) och gärna i en plastpåse, eftersom meloner dels är känsliga för uttorkning, dels producerar etylen.

Nektarin. Låt omogna nektariner ligga framme i rumstemperatur och lägg de mogna i kylskåp och gärna i plastpåse. Nektariner är känsliga för uttorkning och producerar dessutom etylen. Mogna nektariner har kort hållbarhet.

Persika. Förvara i kylskåp under kortare perioder. Omogna persikor mognar snabbt i rumstemperatur. Skydda mot uttorkning med plastpåse. Producerar mycket etylen.

Plommon. Låt de omogna mogna i rumstemperatur. Förvara mogna plommon i kylskåp. Bör ätas snabbt, eftersom hållbarheten är kort.

Päron. Förvara i kylskåp i plastpåse. Är känsliga för uttorkning och producerar mycket etylen.

Äpple. Förvara i kylskåp och gärna i plastpåse. Är känsligt för uttorkning (beroende på sort) och alstrar gott om etylen. Om du förvarar stora mängder, går det att förvara dem svalt till exempel på vinden eller i källaren. Se dock till, att temperaturen inte går under 0º, eftersom äpplena då kan få köldskador.

Källa: PrimaVi

KOMMENTARER

Postat av: Niklas

Tack för tipset! Kanon

Postat av: Mackan

Perfekt!

Jag skrev ut listan och satte upp den på kylskåpet.
Tack för tipset!

Postat av: Lena

”Utav 23 olika sorters färskvaror som testades fick omkring 60% av dem längre hållbarhet” Department of Food Technology University of NewCastle (N.S.W. Australia)

Testa Keep-Fresh!!

 Tar bort ohälsosam etylengas

 Förlänger hållbarheten med upp till 6 veckor

 Verksam i din kyl upp till 3 månader

 Säker och ofarlig

 Hjälper till att hålla kvar livsviktiga näringsämnen

 Minskar onödigt bortfall avfärska varor med upp till

90%

www.swea-kadz.se
Kommentera inlägget här:Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0