Spara energi

Vi måste använda mindre energi för uppvärmning, nedkylning, tillverkning och transporter. Energin måste "tas fram" på ett miljövänligare sätt, men även när detta lyckas kommer vi med all sannolikhet inte kunna använda lika mycket energi som idag.

Detta kan du göra:


Köp renare el
El från förnybara källor är mer miljövänligt och långsiktigt hållbar än den som kommer från fossila bränslen eller kärnkraft. Nu finns miljömärkt el så valet har förenklats för oss konsumenter, dessutom kan även den som bor i lägenhet numera välja elleverantör och därmed ställa miljökrav. Svenska Naturskyddsföreningen miljömärker el, se www.snf.se.

Välj ett bättre energialternativ
I eget hus: se till att värmen och varmvattnet i huset kommer från fjärrvärmenätet eller att du byter ut oljeeldningen mot förnybart alternativ, kanske pellets eller ved, bergvärme med miljömärkt el eller komplettera med solpaneler. Oljeeldningens tid är tveklöst över.

KOMMENTARER

Postat av: Lisa

Trevlig helg! :)

Postat av: Mikael i götet

Det går att energieffektivisera på en rad områden utan att vi skall göra om 70-talets fadäser med supertäta hygienutrymmen som förorsakade mögelproblem som gjorde folk sjuka.Vad som gäller är att utveckla kunnande och ta intryck från andra länder som har högre priser per kWh än Sverige.Tanken med Passivhus kommer från Tyskland vilket inte är så märkligt då de länge har haft ett elpris som är mycket högre än Sveriges elpris.Helsingborgsföretaget Emotron som utvecklar Frekvensomriktare för styrning av rätt spänning till elmotorer i pumpar,kompressorer och fläktar för industriellt bruk har strax före Julen 2008 fått ett pris från EU i sitt idoga arbete för att Energieffektivisera industriella processer.

Emotrons VD har tidigare uttalat sig i en intervju i tidskriften Energiteknik att "Svensk industri skulle kunna effektivisera sin elförbrukning med 20TWh enbart med att använda sig av Frekvensomriktare till sina elmotorer".

20TWh är lika mycket som hela den svenska skogsindustrin förbrukar årligen i el och då särskilt pappersindustrin som har upp mot 1000 pumpar av varierande storlek i varje pappersbruk som pumpar 1000-tals kubikmeter vatten i timmen.

Traditionen hitinitlls har varit att man låter de stora elmotorerna till pumpar gå ständigt på högsta varvtal för att med en växel växla ner till rätt varvtal för att en pump skall pumpa visst ett antal kubikmeter vatten i stället för att som nu är på gång med Frekvensomriktare som med reglering med krafthalvledare styr spänningen så att elmotorn ej behöver snurra på högsta varvtal kontinuerligt utan med rätt spänning styrs elmotorn till rätt varvtal för att t.ex driva en pump i ett pappersbruk.Uppvärmning av fastigheter och bostäder förbrukar 42TWh årligen vilket innebär att det finns en enorm potential i eleffektiviseringar!

Tänk alla fastigheter som under 1980-talets glada dagar försågs med hela fasader av glas för att lilla Sverige skulle påminna om skyskraporna i Dallas.Vilket enormt slöseri med värme som dessa jätteytor av glas åstadkommer.Sverige borde följa Japans exempel att Standardisera eleffektiviseringar.

Om t.ex en kyl/frys från Mitsubishi är den mest strömsnåla så måste alla andra fabrikat av kyl/frys som säljs i Japan var som mest så elförbrukande som den mest strömsnåla från Mitsubishi!

Med att Standardisera elförbrukningen så gör man elförbrukningen till något som kunderna helt kan styra utvecklingen av.


Kommentera inlägget här:Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0